ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Γιορτή της Σαρδέλας

Διοργανώνεται στη Καλλιράχη από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής κάθε χρόνο,γύρω στις 25 Ιουλίου, σε συνεργασία με τους ψαράδες της περιοχής προσφέρονται δωρεάν ψητές σαρδέλες και κρασί υπό τους ήχους λαϊκών συγκροτημάτων που ανάβουν το γλέντι. Οι ψαράδες της περιοχής καθιέρωσαν αυτό το έθιμο που γίνεται την παραμονή της γιορτής της εκκλησίας της περιοχής (Αγ. Παρασκευή) για να έχουν καλές ψαριές.

  • Φωτιές Αυγούστου

Το έθιμο του πηδήματος της φωτιάς αποτελεί ένα ξεχωριστό έθιμο για το νησί γίνεται  κάθε χρόνο στις  31 Ιουλίου στο Θεολόγο, στα Λιμενάρια, στην Ποταμιά. Οι κάτοικοι αυτών των χωριών ανάβουν 3 φωτιές με ξύλα σε κανονική απόσταση μεταξύ τους. Μικροί και μεγάλοι πηδούν πάνω από τις φωτιές τραγουδώντας: "Αύγουστος, Παραύγουστος, με σύκα με σταφύλια και με του μυλωνά τα ….καρύδια».

Γύρω από τις φωτιές στήνεται γλέντι και φαγοπότι και συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, αλλά και πάρα πολλοί τουρίστες. Το έθιμο αυτό λένε μερικοί πως γίνεται με σκοπό να διώξουν τα κακά πνεύματα, άλλα και για την καλύτερη σωματική υγεία αυτών που πηδούν τις φωτιές. Στο τέλος όλης αυτής της γιορτής άφηναν τις φωτιές να σβήσουν καλά, μάζευαν τη στάχτη και τη σκορπούσαν πάνω στις συκιές για να κρατούν τα σύκα και να μην τα ρίχνουν. Αυτή η διαδικασία γινόταν την επόμενη μέρα, την 1η του Αυγούστου.

  • Γιορτή της Παναγίας

Στο χωριό Παναγία της Θάσου, τον Δεκαπενταύγουστο (15 Αυγούστου) γιορτάζει η εκκλησία του χωριού και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Το χωριό έχει πάρει το όνομά του από την Παναγία για αυτό και διοργανώνουν  μεγάλη γιορτή προς τιμή της. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας , την οποία συνοδεύει και η μπάντα του Δήμου, συγκεντρώνονται όλοι οι πιστοί στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να ξεκινήσει το γλέντι, οι χοροί, οι μεζέδες και το κρασί. Στο μεγάλο τραπέζι, που συμμετέχουν όλοι παρατίθεται γεύμα το οποίο είναι πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο. Ο Δεκαπενταύγουστος αποκαλείται από τους πιστούς ως το Πάσχα του καλοκαιριού.

  • Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου

Επισκεφτείτε τον επίσημο Διαδικτυακό Ιστότοπο του Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και ενημερωθείτε.

Ευχαριστούμε τον  Ταξιδιωτικό Οδηγό Θάσου e-thasos.gr  για την διάθεση των Κειμένων και του αντίστοιχου Φωτογραφικού υλικού που αφορούν την ενότητα 'Η ΘΑΣΟΣ'.