ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ – ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

  • Τοποθεσία: Κάστρο, Θεολόγος, Παναγία, Ποταμιά, Πρίνος, Καλλιράχη, Μαριές

Θέλετε να αποδράσετε από την καθημερινότητα και από τις συμβατικές διακοπές; Αν είστε τύποι όχι της θάλασσας αλλά του βουνού, μπορείτε να περιηγηθείτε στη πλούσια βλάστηση του νησιού με την υποστήριξη του Θάσιου ορειβατικού συλλόγου (ΘΑ.ΣΟΣ.) συμμετέχοντας στις δραστηριότητες του συλλόγου για ορειβασία.

Η Θάσος είναι ένα νησί στο οποίο μπορείτε να κάνετε τα πάντα χωρίς υπερβολές. Ένα από αυτά είναι και η πεζοπορία στα υπέροχα μονοπάτια της στα οποία θα ανακαλύψετε γιατί η Θάσος μαγεύει τους επισκέπτες της. Η Θάσος είναι ένα από τα μοναδικά νησιά που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, καλύπτει τις ανάγκες όλων των τουριστών. Το Υψάριο όρος στη Θάσο ενδείκνυται για ορειβασία. Υπάρχει το καταφύγιο στο οποίο μπορείτε να διαμείνετε.

Μοναδική εμπειρία για να θαυμάσετε την υπέροχη ομορφιά του νησιού είναι να επιδιώξετε να κάνετε αναρρίχηση στα αρχαία Λατομεία της Αλυκής, στις ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές του Θεολόγου και της Ποταμιάς και στην πανέμορφη παραλία πλησίον του μοναστηριού του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Το πλούσιο περιβάλλον σε βλάστηση και φυσική ομορφιά της Θάσου, είναι ιδανικό για βόλτες και πεζοπορία. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για τις βόλτες σας:

  • Παναγία – Σκάλα Παναγίας

Ξεκινώντας από το παραδοσιακό χωριό της Παναγίας, στους πρόποδες του βουνού Υψάριο, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το χωριό της Σκάλας Παναγίας, που αποτελεί το λιμάνι της Παναγίας. Αυτή η υπέροχη διαδρομή περνάει μέσα από πανέμορφα τοπία της φύσης που αποτελούνται από πεύκα και πλατάνια.

  • Ποταμιά – Σκάλα Ποταμιάς

Το χωριό της Ποταμιάς θα σας μαγέψει με τα λιθόστρωτα δρομάκια του. Καθώς θα κατευθύνεστε προς τη Σκάλα Ποταμιάς, μετά από 30-40 λεπτά, θα θαυμάσετε μοναδικά τοπία της πλούσιας βλάστησης της Θάσου. Φτάνοντας στη Σκάλα Ποταμιάς, μην παραλείψετε να κάνετε μια βουτιά στη μαγευτική παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς!

  • Λιμένας – Νυστέρι - Γλυφάδα

Πολλοί τουρίστες προτιμούν να περπατούν από το Λιμένα στις κοντινές παραλίες Νυστέρι και Γλυφάδα που βρίσκονται δυτικά του χωριού. Είναι μια υπέροχη διαδρομή δίπλα από τη θάλασσα, ατενίζοντας τα νερά του Βόρειου Αιγαίου. Μετά από 1 χλμ θα φτάσετε στη παραλία Νυστέρι. Αν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την παραλία Γλυφάδα που βρίσκεται 1.5 χλμ μακριά από το Νυστέρι.

  • Λιμενάρια - Τρυπητή

Ακόμα μια εντυπωσιακή και ευχάριστη βόλτα είναι μεταξύ των Λιμεναρίων και της παραλίας Τρυπητής. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε αν θα περπατήσετε κατά μήκος του δρόμου, ή κατά μήκος της μεγάλης παραλίας των Λιμεναρίων. Φυσικά σας προτείνουμε τη δεύτερη επιλογή, ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα όπου οι εικόνες του δύοντος ηλίου θα σας μείνουν χαραγμένες για μια ζωή! Μπορείτε κάλλιστα να συνδυάσετε τη βόλτα σας στη Τρυπητή με το γεύμα ή το δείπνο σας, σε κάποια από τις διάσημες ταβέρνες τις περιοχής.

  • Λιμενάρια - Πευκάρι

Μια φανταστική διαδρομή που σας προτείνουμε είναι από το μνημείο Παλατάκι στα Λιμενάρια προς τη παραλία Πευκάρι, 1.5 χλμ ανατολικότερα. Περιηγηθείτε στα μονοπάτια που υπάρχουν στην γύρο περιοχή των Μεταλλείων και στη συνέχεια ανηφορίστε κατά το ξωκλήσι του Άγιου Νικόλα. Στη συνέχεια ακολουθείτε το ειδικό λιθόστρωτο μονοπάτι παράλληλα του κεντρικού δρόμου, που οδηγεί στο Πευκάρι.

  • Για τους πιο extreme τύπους...

Ξεκινώντας είτε από τα Λιμενάρια είτε από το Θεολόγο, μπορείτε να φτάσετε στο παραδοσιακό οικισμό Κάστρο. Και οι δυο αυτές διαδρομές είναι σε ανηφορικό χωματόδρομο, όμως τα θαυμάσια τοπία που θα συναντήσετε, θα σας ανταμείψουν! Η διαδρομή από τα Λιμενάρια είναι 11 χλμ και από το Θεολόγο 9 χλμ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ευχαριστούμε τον  Ταξιδιωτικό Οδηγό Θάσου e-thasos.gr  για την διάθεση των Κειμένων και του αντίστοιχου Φωτογραφικού υλικού που αφορούν την ενότητα 'Η ΘΑΣΟΣ'.