ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

O Σωτήρας βρίσκεται σε υψόμετρο 380μ. στους πρόποδες του όρους Ψαριό (Υψάριο). Είναι ένα χωριό με θαυμάσια φύση, που συνδυάζει την ομορφιά του ορεινού τοπίου με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που απλώνεται μπροστά σας. Πηγαία νερά χειμώνα και καλοκαίρι δροσίζουν τους επισκέπτες στην πλατεία του χωριού κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα πάμπολλα εκκλησάκια που συναντά στις δυο πλευρές του δρόμου κατά την διάρκεια της διαδρομής. Το χωριό φημίζεται για το ωραίο, ήπιο και ξερό κλίμα και προσφέρεται για αυτούς που αγαπούν την πολύ ησυχία. Επίσης διατηρεί ανέπαφα τα παραδοσιακά του σπίτια, την παλιά εκκλησία και την κρήνη του 1890 στην κεντρική του πλατεία. Ο ορεινός Σωτήρας είναι το χωριό με τις μικρότερες επεμβάσεις πράγμα που το κάνει να είναι από τα πιο παραδοσιακά και ελκυστικά χωριά για να επισκεφτεί κανείς. Διάσημοι στους καλοφαγάδες κι η ταβέρνα - καφενείο του χωριού, στην πλατεία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κτισμένος το 1890. Εκεί μπορεί να θαυμάσει κανείς το ξυλόγλυπτο χειροποίητο τέμπλο του ναού φτιαγμένο από μοναχούς του Αγίου Όρους στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Στο χωριό υπήρχαν πολλά μετόχια του Αγίου Όρους και οι σχέσεις των κατοίκων με τους μοναχούς ήταν άριστες. Τη χρονιά που κτίστηκε ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (1890), κτίστηκε και η μαρμαρόκτιστη βρύση στην πηγή της Πλατάνας στο κέντρο του χωριού κάτω από θεόρατα αιωνόβια πλατάνια, η οποία χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο από την 4η εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το χωριό έχει απομείνει με λίγο πληθυσμό και αρκετά σπίτια έχουν ερημώσει, αφού πολλοί κάτοικοι έχουν κατεβεί στη Σκάλα Σωτήρος.

Η Σκάλα Σωτήρος απέχει μόλις 3χλμ από την Σκάλα Πρίνου και είναι χτισμένη κατά μήκος μιας όμορφης και ήσυχης ακρογιαλιάς. Στη Σκάλα Σωτήρος βρίσκεται η πιο σημαντική θέση στο νησί κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού (3.000-2.000 π.Χ.). Στο λόφο όπου σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, έχει ανευρεθεί ένα κομμάτι του τοίχους που περιέκλειε κάποιον προϊστορικό οικισμό. Κάτω από τα θεμέλια της εκκλησίας έχει ανασκαφεί ένα σύμπλεγμα δωματίων και βοηθητικών χώρων, και έχει βρεθεί μια σειρά από ανθρωπόμορφες στήλες. Στην περιοχή του χωριού έχουν βρεθεί και λουτρά των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ